Ontwerpen van organisaties door Pierre van Amelsvoort #4ruimtes

Vandaag ben ik bij het lustrum congres van de DutchOpen KM. Het DutchOpen KM en een netwerk van kennismanagement ervaringsdeskundigen die regelmatig bij elkaar komen. Het netwerk bestaat 10 jaar en het leek ons goed om dit te vieren met een congres over de ‘4 ruimtes van kennis management’. Ik zal mijn notes van de dag delen in een aantal blogposts. Ik schrijf live, dus let graag niet teveel op de zinsbouw en typo’s.

Eerste keynote spreker is Pierre van Amelsvoort. Zijn keynote gaat over ‘Ontwerpen van organisaties’.

Pierre neemt ons mee in de veranderende wereld van organisaties. We bewegen van de focus op efficiency naar kwaliteit, flexibiliteit, innovativiteit en nu service/duurzaamheid. Dit is niet en-en-en. Dit wil niet zeggen dat jouw organisatie alle deze stappen moet zetten.
Belangrijk om naar organisaties te kijken vanuit het begrip 'regimes'.
Een grote ziekte in organisaties is het opknippen van organisaties in functies/fragmenten. En dat groot perse beter zou zijn.
Volgorde van organiseren is P > B > S: proces, besturen en systemen. 

Betrokkenheid van medewerker bepaalt kwaliteit van het werk, weten we al lang. Maar wat doen we daarmee?
Pierre’s antwoord is: organiseren met mate en zorg voor ruimte voor diversiteit en coleur local. Zoekt naar de menselijke maat van samenwerking. Dat heeft volgens Pierre ook met de grote van organisaties en groepen binnen organisaties te maken: 
  • 8-12 mensen is een goed team, kleiner dan dat heb je onvoldoende diversiteit 
  • 40-50 mensen in je hoofd hebben voor een community. 
Hierarchie is goed, om richting te geven aan mensen. Maar hierarchie moet altijd wat toevoegen, vooral het tijdsperspectief. De functie van hierarchie is het nemen van beslissen, niet administreren.

Het is belangrijk om meer te organiseren op basis van vertrouwen.

Bij veranderingen in organisaties moet je sturen op mensen, cultuur, structuur en systemen. Vooral bij vaste, bureaucratische regimes naar een flexible regime, moet het ‘disruptive’ gebeuren.

Popular posts

Keep the Intranet Small

Enterprise 2.0 Research

Innovation in Turbulent Times